General news

Obilježavanje Evropskog dana jezika

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.9.2018. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope.

Nastavnici iz Crne Gore od prošle godine imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (http://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/ctl/Edit/mid/3439/Default.aspx.

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika:

  • Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “Pravo na mir – 70 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“)
  • Obrazovanje za održivi razvoj
  • Eko-škole
  • Preduzetničko učenje
  • Moje vrijednosti i vrline
  • Obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava

Evropski centar za moderne jezike ove godine organizuje izbor za “ Europe’s most multilingual classrooms and workplaces“,  koji će biti izabran do 20.10.2018. godine. Više informacija o načinu učešća i detaljima izbora možete naći na sljedećem linku https://edl.ecml.at/Activities/Howmultilingualisyourclassroomorganization/tabid/3166/Default.aspx.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 9.10.2018. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou.

Istovremeno vas obavještavamo da Evropski centar za moderne jezike svake godine organizuje takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika. Konkurs je otvoren do 31.12.2018. godine, a više informacija možete pronaći na sljedećem linku https://edl.ecml.at/T-shirts/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx.

Pozivamo vas da iskoristite pruženu priliku i u okviru mreže Savjeta Evrope promovišete rad svojih učenika, svoju instituciju i lokalnu zajednicu.

Related posts

The ELTAM Day 2017

admin

Shaping the Way We Teach English – Training for teachers in Podgorica

admin

23rd IATEFL Conference in Slovenia

admin