Image default
General news

Obilježavanje Evropskog dana jezika 26. septembra 2022. godine

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.9.2022. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope.

Nastavnici iz Crne Gore već pet godina imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (http://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/en-GB/Default.aspx

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika:

 • Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “End racism, Build peace“)
 • Obrazovanje za održivi razvoj
 • Eko-škole
 • Preduzetničko učenje
 • Moje vrijednosti i vrline
 • Obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava
 • Globalno obrazovanje
 • Integracija ključnih kompetencija
 • Škole za 21. vijek

Evropski centar za moderne jezike ove godine organizuje više različitih aktivnosti:

 1. Multilingual tongue twister challenge – više informacija o načinu učešća možete naći na sajtu(https://edl.ecml.at/Activities/Multilingualtonguetwisterchallenge/tabid/3268/Default.aspx),
 2. The great multilingual joke book (or Make me laugh!)https://edl.ecml.at/Activities/Thegreatmultilingualjokebook/tabid/3269/Default.aspx
 3. EDL T-shirt competition – takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika. Konkurs je otvoren do 31.12.2022. godine, a više informacija možete pronaći na linku https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx.

Na sajtu se nalazi i Priručnik i Aplikacija jezičkih izazova koji će ohrabriti učenike da izađu iz svojih sigurnih zona i iskoriste brojne prilike koje se nude da vježbaju ili uče više o jeziku izvan konteksta učionice. Više o aplikaciji i priručniku možete naći na linku https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallengeapp/tabid/3225/Default.aspx.

Na sajtu se nalaze i druge zanimljive aktivnosti za učenike: Where am I?, 20  more  things you might not know about the world of languages, Famous quotes, Lara’s language journey across Europe, Poll: Why learn a language?, Which language is it?.

Zahvaljujući Evropskom centru za moderne jezike i ove godine je obezbijeđen promotivni materijal (posteri, narukvice i hemijske). Za preuzimanje promotivnog materijala molimo Vas da kontaktirate nacionalnu koordinatorku za obilježavanje Evropskog dana jezika za Crnu Goru na email adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 12. septembra 2022. godine.

Takođe Vas podstičemo da aktivnosti možete organizovati i u saradnji sa učenicima i nastavnicima iz drugih obrazovno-vaspitnih ustanova iz vašeg grada ili drugih gradova.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 10.10.2022. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou. Izvještaji sa fotografijama će biti objavljeni na sajtu Zavoda za školstvo, Facebook stranici European Day of Languages in Montenegro (https://www.facebook.com/profile.php?id=100069242312322) na kojoj se nalaze i izvještaji iz prethodnih godina, kao i vebsajtu ELTAM-a.  

Pozivamo vas da iskoristite pruženu priliku i u okviru mreže Savjeta Evrope promovišete rad svojih učenika, svoju instituciju i lokalnu zajednicu.

Related posts

Trainings in MNE – Activate – Make a Difference

admin

Besplatni dvogodišnji program učenja engleskog jezika u Niksicu

admin

The 1st International and the 5th National Conference ELTAM Days 2019

admin