Image default
General news

Obilježavanje Evropskog dana jezika

Poštovane koleginice/kolege,

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.9.2021. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope koji ove godine obilježava 20 godina lingvističke i kulturne raznolikosti.

Nastavnici iz Crne Gore već četiri godine imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (http://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/…/1772/language/en-GB/Default.aspx.

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika: Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “Recovering better for an equitable and sustainable world”), Obrazovanje za održivi razvoj, Eko-škole, Preduzetničko učenje, Moje vrijednosti i vrline, Obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava, Globalno obrazovanje, Integracija ključnih kompetencija, Škole za 21. vijek.

Evropski centar za moderne jezike ove godine organizuje događaj pod nazivom “EDL’s Great Bake-Off“, koji traje do 30.09.2021. godine. Više informacija o načinu učešća možete naći na sajtu (https://edl.ecml.at/…/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx).

Takođe je u toku i poziv za slanje video snimaka na temu “EDL international happy birthday“ – https://edl.ecml.at/…/Internati…/tabid/3231/Default.aspx.

Na sajtu se nalazi i Priručnik i Aplikacija jezičkih izazova koji će ohrabriti učenike da izađu iz svojih sigurnih zona i iskoriste brojne prilike koje se nude da vježbaju ili uče više o jeziku izvan konteksta učionice. Više o aplikaciji i priručniku možete naći na linku https://edl.ecml.at/…/Languagec…/tabid/3225/Default.aspx.

I ove godine Evropski centar za moderne jezike organizuje takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika. Konkurs je otvoren do 31.12.2021. godine, a više informacija možete pronaći na sljedećem linku https://edl.ecml.at/…/EDLT…/tabid/3147/Default.aspx.

Zahvaljujući Evropskom centru za moderne jezike i ove godine je obezbijeđen promotivni materijal (posteri, narukvice i olovke). Za preuzimanje promotivnog materijala molimo Vas da kontaktirate nacionalnu koordinatorku za obilježavanje Evropskog dana jezika za Crnu Goru na mail adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 11.10.2021. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou. Izvještaji sa fotografijama će biti objavljeni na sajtu Zavoda za školstvo i Facebook stranici https://www.facebook.com/European-Day-of-Languages-in-Montenegro-112566376788000/?modal=admin_todo_tour.

Pozivamo vas da iskoristite pruženu priliku i u okviru mreže Savjeta Evrope promovišete rad svojih učenika, svoju instituciju i lokalnu zajednicu.

Related posts

ELTAM Day

admin

SCHOLARSHIP OPPORTUNITY FOR ELTAM DAYS 2019

admin

English Language Teachers’ Association of Montenegro ELTAM seeks qualified English language teachers for Access Program in Niksic

admin