Image default
General news

Obilježavanje Evropskog dana jezika

Poštovane koleginice/kolege,

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.9.2021. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope koji ove godine obilježava 20 godina lingvističke i kulturne raznolikosti.

Nastavnici iz Crne Gore već četiri godine imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (http://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/…/1772/language/en-GB/Default.aspx.

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika: Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “Recovering better for an equitable and sustainable world”), Obrazovanje za održivi razvoj, Eko-škole, Preduzetničko učenje, Moje vrijednosti i vrline, Obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava, Globalno obrazovanje, Integracija ključnih kompetencija, Škole za 21. vijek.

Evropski centar za moderne jezike ove godine organizuje događaj pod nazivom “EDL’s Great Bake-Off“, koji traje do 30.09.2021. godine. Više informacija o načinu učešća možete naći na sajtu (https://edl.ecml.at/…/language/sr-Cyrl-RS/Default.aspx).

Takođe je u toku i poziv za slanje video snimaka na temu “EDL international happy birthday“ – https://edl.ecml.at/…/Internati…/tabid/3231/Default.aspx.

Na sajtu se nalazi i Priručnik i Aplikacija jezičkih izazova koji će ohrabriti učenike da izađu iz svojih sigurnih zona i iskoriste brojne prilike koje se nude da vježbaju ili uče više o jeziku izvan konteksta učionice. Više o aplikaciji i priručniku možete naći na linku https://edl.ecml.at/…/Languagec…/tabid/3225/Default.aspx.

I ove godine Evropski centar za moderne jezike organizuje takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika. Konkurs je otvoren do 31.12.2021. godine, a više informacija možete pronaći na sljedećem linku https://edl.ecml.at/…/EDLT…/tabid/3147/Default.aspx.

Zahvaljujući Evropskom centru za moderne jezike i ove godine je obezbijeđen promotivni materijal (posteri, narukvice i olovke). Za preuzimanje promotivnog materijala molimo Vas da kontaktirate nacionalnu koordinatorku za obilježavanje Evropskog dana jezika za Crnu Goru na mail adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 11.10.2021. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou. Izvještaji sa fotografijama će biti objavljeni na sajtu Zavoda za školstvo i Facebook stranici https://www.facebook.com/European-Day-of-Languages-in-Montenegro-112566376788000/?modal=admin_todo_tour.

Pozivamo vas da iskoristite pruženu priliku i u okviru mreže Savjeta Evrope promovišete rad svojih učenika, svoju instituciju i lokalnu zajednicu.

Related posts

“Cross-border classroom connections”

admin

ELTAM Days 2021: Innovations in Teaching

admin

Besplatni dvogodišnji program učenja engleskog jezika za učenike/ce prvog i drugog razreda srednjih škola iz opština Podgorica, Tuzi, Zeta i Danilovgrad

admin