Access Podgorica General news

Besplatni dvogodišnji program učenja engleskog jezika za učenike/ce prvog i drugog razreda srednjih škola iz opština Podgorica, Tuzi, Zeta i Danilovgrad

Ministarstvo inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država i Ambasada SAD u Podgorici, zajedno sa Udruženjem nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, pozivaju talentovane učenike/ce I i II razreda srednjih škola iz Podgorice, Tuzi, Zete i Danilovgrada, uzrasta od 15 do 17 godina, iz porodica slabijeg imovnog stanja, da se prijave za dobijanje stipendije za dvogodišnji program besplatnih časova engleskog jezika pod nazivom English Access Microscholarship Program.

Ovaj poziv je namijenjen isključivo motivisanim i talentovanim učenicima/ama iz porodica slabijeg imovnog stanja1 iz opština Podgorica, Tuzi, Zeta i Danilovgrad. Izbor kandidata će obaviti predstavnici Udruženja nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM i Ambasade SAD u Podgorici. Broj polaznika je ograničen na 20 polaznika/ca.

O programu:
English Access Microscholarship Program je program stipendija za učenje engleskog jezika i upoznavanje sa kulturom i vrijednostima Sjedinjenih Američkih Država kroz interaktivne radionice engleskog jezika i dodatne aktivnosti, kao što su projekti, volontiranje u lokalnoj zajednici, prilike za razgovor sa izvornim govornicima, obrazovni ljetnji kamp, itd. Vještine koje učenici/ce steknu kroz Access Program (vještine saradnje i timskog rada, informaciono-komunikacione vještine, socijalno-emocionalne vještine) će im pomoći da iskoriste mogućnosti koje im prethodno nijesu bile dostupne.
Access Program je predviđen za talentovane učenike/ce I i II razreda srednjih škola starosti od 15 do 17 godina kojima ekonomska situacija ne dozvoljava da učestvuju u drugim sličnim programima. Program se odvija poslije školskih časova u trajanju od dvije godine (od decembra 2023. godine do septembra 2025. godine). Stipendija podrazumijeva učešće u programu i neohodne materijale.

Planirano je da se info sesije o mogućnosti prijave za Access program održe u svakoj srednjoj školi iz opština Podgorica, Tuzi, Zeta i Danilovgrad, u dogovoru sa upravama škola, o čemu će učenici/e biti blagovremeno obaviješteni.

Takođe možete pohađati info sesije koje će se organizovati u Američkom uglu u Podgorici, adresa Vaka Đurovića 12, u sljedećim terminima:

utorak 31. oktobar od 9:30 do 10:15,
utorak 31. oktobar od 15:00 do 15:45.

Kako se prijaviti:

Da bi se prijavili za Access Program neophodno je da učenici/ce popune online prijavni formular koji se nalazi na sajtu www.eltam.me ili predaju ručno popunjeni formular.
_
Svaki podnosilac online prijave dobiće povratnu informaciju o tome da je aplikacija stigla. Prijave se mogu podnositi do 14. novembra 2023. godine do 17 h.

Učenici/ce iz opštine Podgorica koji ne mogu popuniti prijavni formular online, mogu dostaviti ručno popunjeni prijavni formular u Američki ugao Podgorica, ul. Vaka Đurovića 12, radnim danima od 11 do 16h.

Učenici/ce iz opštine Tuzi koji ne mogu popuniti prijavni formular online, mogu dostaviti ručno popunjeni prijavni formular ICT koordinatoru u JU SMŠ „25. maj” radnim danima do 13h.

Učenici/ce iz opštine Zeta koji ne mogu popuniti prijavni formular online, mogu dostaviti ručno popunjeni prijavni formular pedagoškoj službi u JU Srednja mješovita škola radnim danima do 13h.

Učenici/ce iz opštine Danilovgrad koji ne mogu popuniti prijavni formular online, mogu dostaviti ručno popunjeni prijavni formular pravnoj službi u JU Gimnazija “Petar I Petrović Njegoš” radnim danima do 13h.

Nepotpune i naknadno dostavljene prijave se neće razmatrati. Izabrani/e kandidati/kinje će biti pozvani na intervju2.

Ukoliko želite da saznate nešto više o Access Programu posjetite www.eltam.me ili Facebook stranice udruzenje.eltam, Access Pljevlja, Access Cetinje, Access Niksic, Access Podgorica, Access Rozaje.

Srdačan pozdrav,

ELTAM tim

info@eltam.me

1Pod porodicama slabijeg imovnog stanja se podrazumijevaju porodice koje su korisnici materijalnog obezbjeđenja kod JU Centar za socijalni rad, kao i porodice koje nijesu korisnici materijalnog obezbjeđenja, ali iz ekonomskih razloga, odnosno zbog teške materijalne situacije, nijesu u mogućnosti da svojoj djeci obezbijede učestvovanje u ovakvim i sličnim programima i obukama.

2Neophodno je da kandidati/kinje koji budu pozvani na intervju prilože sljedeća dokumenta:

– izvod iz matične knjige rođenih,
– kopiju svjedočanstva posljednjeg završenog razreda,
– kopiju izvještaja o uspjehu sa I klasifikacionog perioda tekućeg razreda,
dvije fotografije,
– potvrdu o mjesečnim primanjima porodice,
– potvrdu odnosno posljednji ček o primanjima materijalnog obezbjeđenja porodice,
– potvrdu da je/su roditelj/i (staratelj/i) na evidenciji nezaposlenih,
– potvrdu o samohranosti ukoliko je roditelj samohrano lice ili potvrdu o razvodu,
– potvrdu o stečenim pravima po osnovu invalidnosti (tuđa njega, lična invalidnina),
– izjavu o kućnoj zajednici (za regulisanje socijalnog pitanja) i
– pismo preporuke od škole ili nastavnika.

Related posts

Memorial Day

admin

Happy Week – April 2021

admin

Meetings with Regional English Language Officer

admin