General news

Modeli dobre prakse rada s darovitim učenicima (i onima koji pokazuju visok nivo interesovanja za određene oblasti)

Drage koleginice i kolege,

Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM / English Language Teachers’ Association of Montenegro ELTAM u saradnji sa Organizacijom crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) / Organization of Montenegrins Studying Aborad (OMSA), a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, sprovodi projekat „Mladi talenti, sadašnjost i budućnost Crne Gore“.
Projekat ima za cilj uspostavljanje saradnje uspješnih studenata u inostranstvu sa talentovanim i perspektivnim učenicima srednjih škola i nastavnicima u Crnoj Gori, kako bi se pružila neophodna podrška za dalji razvoj kapaciteta darovitih srednjoškolaca i srednjoškolki, i onih koji pokazuju visok nivo interesovanja za određene oblasti.

U okviru projekta će biti izdata i Zbirka modela dobrih praksi rada s darovitim učenicima (i onima koji pokazuju visok nivo interesovanja za određene oblasti) u srednjim školama.

Rad sa darovitim učenicima može biti zasnovan na više modela, u zavisnosti od kapaciteta i organizacije školske ustanove. Kako bismo bolje razumjeli koje se sve prakse sprovode u Crnoj Gori i kako možemo da doprinesemo daljem promovisanju istih, pozivamo vas da se uključite i podijelite sa nama modele praksi iz svojih škola!

O modelima praksi i idejama:

Zbirka ima za cilj da predstavi prakse različitih organizacionih modela, sadržaja i aktivnosti, koje se nude učenicima/ama srednjih škola u Crnoj Gori. U okviru ove Zbirke, fokus će biti stavljen na makro perspektivu, radije nego na mikro odnosno konkretne metode koje se koriste u radu sa učenicima/ama.

Šta to znači? Želimo da čujemo i razumijemo koje su to prakse koje se koriste za rad sa darovitim učenicima/ama (i onima koji iskazuju visok nivo interesovanja) u kontinuiranom vremenskom periodu, radije nego samo tokom jednog časa. Ideja je takođe da razumijemo procese, radije nego sami produkt.

U okviru Zbirke biće predstavljeni modeli prakse koji se odnose na dvije kategorije učenika o kojima govorimo, u skladu sa Programom za razvoj i podršku darovitim učenicima 2020-2022:

  • i) učenicima/ama sa intelektualnom nadarenošću
  • ii) učenicima/ama sa tkz. “osobinama ličnosti”

kroz tri kategorije: identifikacija darovitih učenika/ca, rad sa darovitim učenicima/ama (i onima koji pokazuju visok nivo interesovanja za određenu oblast) i karijerno usmjeravanje darovitih učenika/ca (i onih koji pokazuju visok nivo interesovanja za određenu oblast).

Kome je namijenjen konkurs?

Konkurs je namijenjen nastavnicima/ama svih predmeta zastupljenih u srednjim školama, kao i stručnim saradnicima/ama.

Kako prijaviti ideje?

Popunjavanjem formulara A (učenici sa intelektualnom nadarenošću) ili formulara B (učenici sa osobinama ličnosti) i slanjem na info@eltam.me i info@omsa.me, najkasnije do 28. aprila. Selekciju modela će izvršiti zajednički tim ELTAM-a i OMSA-e.

Koji su benifiti učešća na konkursu?

Prilika da promovišete svoj rad i povežete se sa kolegama i koleginicama koji/e rade u istoj oblasti, kao i ko-autorstvo Zbirke. Pored toga, OCSI i ELTAM aktivno rade sa nastavnicima i ovo je ujedno prilika da se uključite u naše aktivnosti i dobijete neophodnu podršku u nastavku rada s darovitim učenicima.

Imate pitanja?

Pišite nam na info@eltam.me i info@omsa.me. Info sesija na kojoj možete postaviti dodatna pitanja će biti organizovana u četvrtak, 15. aprila u 18h. Za info sesiju se možete prijaviti popunjavanjem formulara na ovom linku, najkasnije do 14. aprila do 21h.

Radujemo se Vašim idejama i prijedlozima, i ostajemo na raspolaganju za dodatna pitanja!

1intelektualne – u koje ubrajamo visoko razvijenu sposobnost rezonovanja i logičkog zaključivanja; uočavanje odnosa, zakonitosti; sposobnost povezivanja informacija; sposobnost rješavanja problema; intelektualnu radoznalost; razvijeno divergentno mišljenje, inventivnost; fluentnost ideja, maštovitost, razvijenu metakogniciju i odlično pamćenje;
2 osobine ličnosti – pod kojima se podrazumijeva razvijena unutrašnja motivacija; upornost i istrajnost; smisao za humor; naglašena emocionalna osjetljivost; preispitivanje pravila i autoriteta; sposobnost empatije; razvijena svijest o sebi. Ostaje pitanje kako na najbolji način obrazovni sistem može da utiče na njihov dalji razvoj.

Related posts

Četvrta nacionalna konferencija za nastavnike engleskog jezika ELTAM Dan 2018

admin

PRELIM 2 project “Raising teachers’ confidence in English language classrooms around the world”

admin

Training for teachers about Access Program

admin