Image default
General news

Obilježavanje Evropskog dana jezika 26. septembra 2023. godine

Poštovane koleginice/kolege,

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.9.2023. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope.

Nastavnici iz Crne Gore već šest godina imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (http://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/en-GB/Default.aspx.  

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika:

 • Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “Actions for Peace: Our Ambition for the #Global Goals“)
 • Obrazovanje za održivi razvoj
 • Eko-škole
 • Preduzetničko učenje
 • Moje vrijednosti i vrline
 • Obrazovanje za digitalno građanstvo
 • Globalno obrazovanje
 • Integracija ključnih kompetencija
 • Škole za 21. vijek

Evropski centar za moderne jezike i ove godine organizuje niz različitih aktivnosti:

 1. Jezici u mojoj učionici/školi (Languages in my classroom/school) – više informacija o načinu učešća možete naći na sajtu putem sljedećeg linka: (https://edl.ecml.at/Activities/Languagesinmyclassroom/tabid/4280/language/en-GB/Default.aspx),
 2. Ljepota jezika (The beauty of languages)https://edl.ecml.at/Activities/Thebeautyoflanguages/tabid/3279/language/en-GB/Default.aspx,
 3. Takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika (EDL T-shirt competition) – Konkurs je otvoren do 31.12.2023. godine, a više informacija možete pronaći na linku https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx,

Na sajtu se nalazi i Priručnik i Aplikacija jezičkih izazova koji će ohrabriti učenike da izađu iz svojih sigurnih zona i iskoriste brojne prilike koje se nude da vježbaju ili uče više o jeziku izvan konteksta učionice. Više o aplikaciji i priručniku možete naći na linku https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallengeapp/tabid/3225/Default.aspx.

Na sajtu se nalaze i druge zanimljive aktivnosti za učenike na različitim jezicima: Are you a language detective?, Word of the year, Another  20 things you might not know about the world of languages, Brain game: Greek alphabet, Counting your way around Europe, Poll: Impact of Artificial Intelligence (AI) on the future of language learning i mnoge druge.

Zahvaljujući Evropskom centru za moderne jezike i ove godine je obezbijeđen promotivni materijal (posteri, narukvice, hemijske i markeri za čitanje). Za preuzimanje promotivnog materijala molimo Vas da kontaktirate nacionalnu koordinatorku za obilježavanje Evropskog dana jezika za Crnu Goru na email adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 11. septembra 2023. godine.

Takođe Vas podstičemo da aktivnosti možete organizovati i u saradnji sa učenicima i nastavnicima iz drugih obrazovno-vaspitnih ustanova iz vašeg grada ili drugih gradova.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 9.10.2023. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou. Izvještaji sa fotografijama će biti objavljeni na sajtu Zavoda za školstvo, Facebook stranici European Day of Languages in Montenegro (https://www.facebook.com/profile.php?id=100069242312322) na kojoj se nalaze i izvještaji iz prethodnih godina, kao i vebsajtu ELTAM-a.  

Pozivamo vas da iskoristite pruženu priliku i u okviru mreže Savjeta Evrope promovišete rad svojih učenika, svoju instituciju i lokalnu zajednicu.

Related posts

Četvrta nacionalna konferencija za nastavnike engleskog jezika ELTAM Dan 2018

admin

Meetings with Regional English Language Officer

admin

Extended registration for the 2nd National Conference for English Language Teaching Professionals – ELTAM Day 2016

admin