Image default
General news

Obilježavanje Evropskog dana jezika 26. septembra 2023. godine

Poštovane koleginice/kolege,

Udruženja nastavnika stranih jezika iz Crne Gore (Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM, Udruženje nastavnika njemačkog jezika Crne Gore, Udruženje nastavnika italijanskog jezika Crne Gore, Udruženje predavača ruskog jezika i književnosti Crne Gore i Udruženje profesora francuskog jezika Crne Gore), u saradnji sa Zavodom za školstvo, pozivaju vas da aktivnosti i događaje povodom obilježavanja Evropskog dana jezika 26.9.2023. godine, planirane u obrazovnim ustanovama ili u saradnji sa lokalnim zajednicama, najavite i promovišete na vebsajtu Evropskog centra za moderne jezike Savjeta Evrope.

Nastavnici iz Crne Gore već šest godina imaju mogućnost učešća i najave pojedinačnih događaja povodom obilježavanja i promovisanja Evropskog dana jezika. Udruženje nastavnika engleskog jezika Crne Gore ELTAM je koordinator aktivnosti na nacionalnom nivou.

Na vebsajtu European Day of Languages 26 September (http://edl.ecml.at/) možete pronaći materijal koji će vam poslužiti za pripremu planiranih događaja u vašoj instituciji ili lokalnoj zajednici.

Događaj/aktivnost zvanično najavljujete popunjavanjem forme na vebstranici https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/en-GB/Default.aspx.  

U cilju povezivanja aktivnosti na nacionalnom nivou predlažemo sljedeće teme sa kojima bi se mogao povezati Evropski dan jezika:

 • Obrazovanje za mir (Međunarodni dan mira, 21. septembar, ovogodišnja tema obilježavanja je “Actions for Peace: Our Ambition for the #Global Goals“)
 • Obrazovanje za održivi razvoj
 • Eko-škole
 • Preduzetničko učenje
 • Moje vrijednosti i vrline
 • Obrazovanje za digitalno građanstvo
 • Globalno obrazovanje
 • Integracija ključnih kompetencija
 • Škole za 21. vijek

Evropski centar za moderne jezike i ove godine organizuje niz različitih aktivnosti:

 1. Jezici u mojoj učionici/školi (Languages in my classroom/school) – više informacija o načinu učešća možete naći na sajtu putem sljedećeg linka: (https://edl.ecml.at/Activities/Languagesinmyclassroom/tabid/4280/language/en-GB/Default.aspx),
 2. Ljepota jezika (The beauty of languages)https://edl.ecml.at/Activities/Thebeautyoflanguages/tabid/3279/language/en-GB/Default.aspx,
 3. Takmičenje za učenike za najbolji dizajn majice za promociju Evropskog dana jezika (EDL T-shirt competition) – Konkurs je otvoren do 31.12.2023. godine, a više informacija možete pronaći na linku https://edl.ecml.at/Activities/EDLT-ShirtContest/tabid/3147/Default.aspx,

Na sajtu se nalazi i Priručnik i Aplikacija jezičkih izazova koji će ohrabriti učenike da izađu iz svojih sigurnih zona i iskoriste brojne prilike koje se nude da vježbaju ili uče više o jeziku izvan konteksta učionice. Više o aplikaciji i priručniku možete naći na linku https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallengeapp/tabid/3225/Default.aspx.

Na sajtu se nalaze i druge zanimljive aktivnosti za učenike na različitim jezicima: Are you a language detective?, Word of the year, Another  20 things you might not know about the world of languages, Brain game: Greek alphabet, Counting your way around Europe, Poll: Impact of Artificial Intelligence (AI) on the future of language learning i mnoge druge.

Zahvaljujući Evropskom centru za moderne jezike i ove godine je obezbijeđen promotivni materijal (posteri, narukvice, hemijske i markeri za čitanje). Za preuzimanje promotivnog materijala molimo Vas da kontaktirate nacionalnu koordinatorku za obilježavanje Evropskog dana jezika za Crnu Goru na email adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 11. septembra 2023. godine.

Takođe Vas podstičemo da aktivnosti možete organizovati i u saradnji sa učenicima i nastavnicima iz drugih obrazovno-vaspitnih ustanova iz vašeg grada ili drugih gradova.

Kratak izvještaj o održanim aktivnostima sa fotografijama je potrebno poslati na adresu eltam.edl.coordinator@gmail.com najkasnije do 9.10.2023. godine kako bi isti bili sumirani i promovisani na nacionalnom nivou. Izvještaji sa fotografijama će biti objavljeni na sajtu Zavoda za školstvo, Facebook stranici European Day of Languages in Montenegro (https://www.facebook.com/profile.php?id=100069242312322) na kojoj se nalaze i izvještaji iz prethodnih godina, kao i vebsajtu ELTAM-a.  

Pozivamo vas da iskoristite pruženu priliku i u okviru mreže Savjeta Evrope promovišete rad svojih učenika, svoju instituciju i lokalnu zajednicu.

Related posts

ELTAM Days 2021: Innovations in Teaching

admin

Produžen rok za prijavu za besplatni dvogodišnji program učenja engleskog jezika za učenike/ce prvog i drugog razreda srednjih škola iz opština Podgorica, Tuzi, Zeta i Danilovgrad

admin

Teacher’s Day

admin